Friday, December 12, 2008

Cookie Craves...

Actually aku buat cookies ni last month cuma lupa nak letak resepi kat sini. Resepinya aku ambil dari buku Cookie Bible yang baru aku beli last month. Seperti biasa aku rasa bimbang sebab resepi nya nothing special. No emplex...no spry..no nothing! Boleh ke rangup ni? Tapi aku belasah je la. Kalau tak cuba mana nak tau kan?

Mengikut buku tersebut cookies yang aku buat ni dalam category drop cookies jadi faham2 ajelah mengapa cookies ku jadi lebar selebar tapak tangan Ammar! Aku nak gelak pun ada sebab aku dah macam terdengar-dengar Sayang komplen "Tak de bentuk yang cantik sikit ke" Anyway bagi aku bentuk tak penting, yang penting rasa.Ni baru je keluar dari oven. Rasanya sangat sedap waktu panas sebab dia akan rasa cakey sikit. Tapi bila dah sejuk dia sangat rangup. Aku dapat satu botol penuh tapi tak sampai sejam dah setengah botol habis kena makan...(riana punya kerja la ni!). Nak resepi? ikut je kat bawah ni :

Chocolate Chip Cookies
2 1/4 cups all-purpose flour
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1 cup butter or margerine, softened
3/4 cup granulated sugar
3/4 cup packed brown sugar (means gula di padatkan)
1 tsp vanilla
2 cups choc chips
1 cup chopped nuts (optional)

Preheat oven to 190C.
Combine flour, baking soda and salt in small bowl.
Beat butter, sugar and vanilla until creamy. Add eggs, one at a time.
Gradually beat in flour mixture. Stir in chips & nuts. Drop by rounded tablespoon onto ungreased baking sheet. Bake for 9 to 11 mins.

Makes about 5 dozen cookies.
* Dough boleh di bekukan dlm frdige sehingga 1 minggu atau 8 minggu di dalam freezer.

Selamat mencuba!

4 comments:

TashadeNatasha on December 12, 2008 at 10:16 AM said...

tasha sgt suka cookies.
teringt ms raya aritu buat cookies dgn my sis.
i can tell you that the cookies smell like famous amos.
heheh.

perasan je

Seriaira on December 12, 2008 at 11:28 AM said...

yes it is tasha!
nnt boleh try this recipe.
Bel ada lagi byk resepi nak try...surely will share with you!

TashadeNatasha on December 12, 2008 at 12:16 PM said...

yeah,thank you.
even though that cookies warnanya tak menarik, agak hitam, tp rasanya,
craving lah kak.

heheh

Seriaira on December 12, 2008 at 1:18 PM said...

bel pun was was nk masuk mulut memula tasha...tp bila dah makan..fuhhhh! tak cukup la pulak...

 

Dolce di Bel Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template