Saturday, December 6, 2008

Sinful Chocolates Cupcakes

Hari Jumaat dah jadi macam hari official aku nak baking2 ni. Sebabnya hari tu Sayang balik lambat; main badminton. Jadi aku dan Ammar (my loyal assistant) akan menyinsing lengan buat apa yang patut. Setelah puas aku belek buku resepi cupcakes tu aku pun akhirnya pilih resepi CHOCOLATES BROWNIES CUPCAKES. Mulanya aku rasa ala-ala sangsi...sbb tengok resepi macam very common. takut tak menepati kehendak tekak aku ni nanti. After 25 mins of baking, being me who is very eager to taste, I quickly put it under the fastest fan! hahahahahah....supaya cepat sejuk babe! The moment I put it into my mouth, I was like....oooooo....aaahhhhhhhhhhh....
This is damn yummy! beyond words can say babe! Sangat wallah rasanya. Ia sangat rich with chocolates and at the same time goey and chewy. Fuh! 200% menepati piawaian tekak aku. This recipe gonna stick into my recipe collection! definately akan buat another batch.

Sebelum kawan2 kaki masak minta resepi baik aku kasi siap2...hehehhehe...

CHOCOLATE BROWNIE CUPCAKES
125g plain choc chips
125g unsalted butter
2 eggs
300g caster sugar
1tsp vanilla esssence
115g plain flour

Preheat the oven to 160C.
Melt the chocolate and butter in a medium bowl over a pan of simmering water, stirring until melted. Set aside to cool. In a medium bowl, beat the eggs, sugar and vanilla until pale n thick. Folf in the chocolate and then the flour, mixing until well combined.

Spoon batter into the cases. Bake for 25 mins. Remove tin from oven and cool for 5 minutes. Then remove the cupcakes and cool on rack.

Store withoup topping in an airtight container for up to 2 days. Boleh dapat dlm 4 dozen mini cup cakes or 1 dozen cupcakes.

Note: bel guna choc compound + choc chip. then butter guna je butter biasa tu. dan kurangkan sikit gula tu sbb my choc dah manis. kalau nak kurang manis lagi cuba guna brown sugar instead. Kat atas tu Bel curah sos coklat je..tak letak topping pun...Selamat mencuba!

4 comments:

Zilla on December 12, 2008 at 10:35 AM said...

rajin bel. nak minta izin copy resepi leh tak?hehehe

Seriaira on December 12, 2008 at 11:26 AM said...

bolehhh..memang kasi tuk semua pun...

bhulat on December 12, 2008 at 2:43 PM said...

sampe ati tak post cikitk ke gombak...resepi aku tak mau..aku nak cupcakes nyer...

Seriaira on December 12, 2008 at 4:21 PM said...

bukan tanak post tp belum sempat post dah habis...ekekkeke...

 

Dolce di Bel Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template