Friday, September 4, 2009

Cheese Cake

I don't know why...suddenly asyik ingin makan cheesecake aje. Buat that day pun rasa macam tak puas makan. Am searching for new recipes to try...mungkin chocolates or something fruity. Dlam pencarian aku tu, aku terjumpa few tip berguna untuk sesiapa yang mahu mencuba buat cheesecake. Hopes that we can benefit from this.

Simple Secrets to Perfect Cheesecake

Use these 10 easy tips to make sure your cheesecake comes out uncracked and perfectly baked.


1. Cream cheese mesti berada pada suhu bilik. ia lembut bila di sentuh. Kalau tak nnt batter kita akan jadi berketul....

2. Jangan terlebih pukul batter anda.

3. Cheesecake mesti di kelaurkan dari oven sebelum ia kelihatan masak. Tengah2nya akan nampak bergoyag. Cheesecake hanya akan mengeras selepas sejuk dan di letakkan dalam fridge selama beberapa jam.

4. Setelah kek di keluarkan dari oven, cepat2 run pisau nipis di sekeliling kek sambil menekan pisau ke arah dinding loyang. Ini untuk mengelakkan kek dari merekah sewaktu kek menyejuk.

5. Sekiranya batter cheesecake anda mengandungi tepung atau tepung jagung, tak perlu gunakan teknik bain marie atau waterbath.

6. Jika gunakan teknik water bath or bain marie, pastikan air tu panas.

7. Jangan biarkan kek sejuk dalam oven kecuali resepi suruh buat macam tu.

8. Jangan cuba keluarkan cheesecake dari loyang sebelum di sejukkan dlm fridge, at least 12 hrs. Ini untuk memastikan tidak berlaku sebarang kek pecah.

9. Untuk alihkan kek dari tapak springform, pastikan kek telah disejukkan semalaman. Panaskan (skitttje) tapak tu dan cepat2 alihkan kek.

Ok kat bawah ni aku sharekan satu resepi mudah. Aku bakar ni tak guna teknik waterbath pun..just bakar dlm aluminim foil aje...sesuai untuk mereka yg baru ingin mencuba.

Bahan-bahan ( 18 cm )

* 250g cream cheese
* 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
* 2 sudu besar jus lemon
* 3 sudu besar tepung gandum
* 2 biji telur
* 90g gula

Cara-cara

1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Good luck.

7 comments:

TashadeNatasha on September 4, 2009 at 3:54 PM said...

kak, lately tekak ni mmg asik rasa nk mkn cheesecake plak.

beldandy on September 4, 2009 at 4:01 PM said...

hahahah..sama plak ye...

Tengku Anggerik on September 6, 2009 at 3:37 PM said...

dh lama tk buat cheese cake.. sellau buat chocolate cake...

next tuesday ... im off.. boleh buat ikut resepi u ni sis Bel.. thanks a lot yeah sis Bel..

beldandy on September 6, 2009 at 9:33 PM said...

saki u r too expert to try this recipe...nnt bel kasi yg lain...

Zilla HB on September 7, 2009 at 1:51 PM said...

bel, jgn mkn byk sgt...nanti jadi mcm kitaorg..

beldandy on September 8, 2009 at 8:34 AM said...

hihihihi...tak blh tahan la zilla...

Zilla HB on September 8, 2009 at 9:40 AM said...

bel, meh sini nak habaq sikit..ekeke~

saya sebgai wakil pihak zd ingin membuat request agar bel membuat open house raya ini...ini kerana kami dah sgat2 tak tahannnnnnn nak jumpa bel yg cun ini...adalah diharapkan permohonan kami ini akan mendapat maklum balas positif dari pihak puan bel ye... hihihi

skian, terima kasih

 

Dolce di Bel Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template