Monday, April 13, 2009

Jenis-Jenis kek

Aku sering dengar orang komen...

"Kek ni sedap menganjal...kek yang aritu macam padat sangatla..."

atau

"Kek ni ringan sangatla..macam makan kapas. Best lagi kek coklat tu rasa dia rich sangat!"

Macam-macam selera orang kan? Sayang sendiri selalu komplen bila aku buat butter cake. Kata dia, padu sangat...tak sedap. Bila aku buat kek span, katanya baru sedap, lembut jeee.... isk..isk..isk...

Meh kita belajar sikit tentang kek. So kalau nak tempah kek senang sikit, boleh ikut selera kita. So nanti takla komplen2 kan?

Kek ni ada 3 jenis.

1. Shortened Cake
- Butter Cake
- Pound cake
- Pan Cake

2. Foam Cake
- No fat cake macam angel food cake, meringue cake, dacquoises
- Sponge cake, Biscuit Roulades
- Chiffon cake, Genoise

3. Custard cake
- Cheese Cake
- custard cake

Tentunya rasa sangat berbeza. Personally, aku suka butter cake sbb rasanya amat kaya gitu...sponge kek tu rasa macam kosong sangat. But i like chiffon cake atas sebab kelembutannya. Ok, butter cake tu akan sedikit keras bila di masukkan dalam fridge. Sebab kita guna butter / margerin dan bila sejuk ia akan mengeras. Kalau kek coklat, kita akan rasa macam makan coklat bar yang lembut. Foam kek pula ia tetap maintain lembut walau kita simpan dalam fridge. So org akan rasa kek kita sedap...lembut sentiasa even sejuk. Custard cake pula kebiasaannya di makan sejuk...ianya sedikit pejal bila sejuk dan akan terasa goey bila berada di suhu bilik.

Sekarang ni dah fahamkan?
Kalau macam tu apa kata kita pergi dapur dan bakar satu jenis kek yang kita suka! Jom!
As for me..I will always love chocolate cakes! fudgy ones!

2 comments:

Zilla on April 13, 2009 at 2:56 PM said...

tu dia...cayalah bel..hehehe

me? emm tak sukalah mkn kek..tapi buat kek saya suke bangettttt...hehehehe

Beldandy on April 13, 2009 at 3:14 PM said...

hehehhe...zila FYI, bel bila dah selalu sgt makan kek kan..badan pun dah naik tau! uwaaa...rasa nk nagis dah ni!

 

Dolce di Bel Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template